Na úvod…

Děkujeme za Vaši návštěvu a ceníme si vašeho zájmu o poznání a rozvoj vlastní intuice, duchovního já člověka, patřící naší božské podstatě Já.
Nahoře v menu nově - ODKAZY

Spory psychonautů

Abych zobecnil spory jež tu nastaly, zamyslel jsem se nad jejich zákonitostmi. K psychonautice přicházejí lidé z množství důvodů, každý psychonaut je jiný. Z jejich zaměření vznikají obory psychonautiky, ale i uvnitř nich jsou velké rozdíly.

Problém je, že celkové spektrum oborů psychonautiky je velmi široké. Rozdělit je lze podle toho, zda psychonautiku dělají pro zábavu, nebo pro tvůrčí práci, jako je psychoterapie, umění filosofie atd.

 Mezi krajními body, tj. rekreačními uživateli a mystickými psychonauty, je gigantický rozdíl. Vzájemně si jsou zcela nepochopitelní a nepřijatelní. Ani teoreticky si nemohou rozumět, vůbec se nechápou. Mají o sobě zkreslené představy.

Jakmile se dají do debaty, nevyhnutelně vzniká hádka. Jeden oprávněně vyčítá druhému, že jeho oboru nerozumí a neustále se mýlí.

Tyto spory pozorujeme už rok i v debatách o pandemii. Do ní mluví kdekdo a podle toho to vypadá. Dochází až je tragikomickým situacím, když se např.bývalý prezident Klaus naivně vyjadřuje k opatřením a očkování. Ostatně stejně naivně mluví i o klimatické krizi. Měl by se držet svého oboru, ekonomie.

Takže i psychonauté by se měli vyjadřovat jen k svému oboru a do druhých se neplést, maximálně se na něco zeptat. Jinak vznikají hádky.

Spory samozřejmě vznikají i uvnitř oborů. I mystickou psychonautiku lze pojímat velmi rozdílně. Jeden si s ní jen pohrává, jiný ji dělá naplno. Ale to se ještě dá překlenout.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>